WalhallaAmsterdam 05052006

Netty Gelijsteen; een jaar burgemeester van Amsterdam.

 


Maatregel 1

U moet elkaar en de stad tijd gunnen . U moet onderzoeken. U, als Amsterdammer bent nieuwsgierig en dat wil ik zien en horen.

De echte minima's in Amsterdam zijn de mensen die geen tijd voor de stad nemen.

Op 24 uur slaapt een Amsterdammer 8 uur. Goed slapen is absoluut noodzakelijk voor een gezonde Amsterdammer. U werkt maximaal 8. Van de overgebleven 8 uur besteed U de helft, dus 4 uur aan Amsterdam. Twee uur besteed U aan recreatie; kroeg/sport/theater/winkelen/vereniging/seks

En 2 uur aan de andere Amsterdammers (weekend niet inbegrepen).
Zo heeft U minimaal tien uur per week om te kletsen/ goeie dag te zeggen/nieuwsgierig te zijn/ vragen te stellen; wat ziet je buur? ben jij wie ik zie dat je bent en ben jij wie ik denk dat je bent?/ verbaas je en deel het met je omgeving/ raak de straat eens aan/voel/kraak/mik/plak/leun/timmer/feest en demonstreer. En alles deel je met de dichtstbijzijnde Amsterdammer.
Zeg hardop wat je doet.

 


Maatregel 2

U, Amsterdammer, werkt maximaal 32 uur. Zo houdt U tijd over voor de stad.

U verdeelt de overuren onder vrienden.

Als u uit Amsterdam komt is het heel gewoon dat u een stand-in heeft. U stelt uw baas voor aan twee goede vrienden, die, mocht er overwerk zijn, het van u overnemen. Als U voldoende verdiend heeft deze week kunnen zij het werk van U overnemen. Tegenwoordig met de 0-uren contracten moet dat mogelijk zijn. Overlappingen in werk zijn er altijd. U heeft zo een goede reden om over uw werk te praten met uw vrienden en zij met U. Mocht U niemand kennen en niet buiten de boot willen vallen als Amsterdammer dan is dit de reden anderen aan te spreken op straat, in de tram. Kortom iedereen die meer tijd lijkt te hebben dan U.


Maatregel 3

U, Amsterdammer, stuurt de stad.

Om de stad te besturen met de wijsheid van de burgers en de ambtenaren voeren we het suikertaart-democratie-model in per onmiddellijk.

Als Amsterdammer bent u de deskundigen.

Taart 1= de onderste. De informatiemarkt; elke eerste week van de maand wordt

er een informatie markt over alle agendapunten van die maand gehouden. Door de ambtenaren die de stukken hebben voorbereid en of geschreven. De vakdeskundigen. Die geven U informatie en noteren slimme opmerkingen of wat u maar toe wilt voegen. Taart 2= de middelste. De discussiemarkt; op de tijden van alle ingeplande politieke vergaderingen is er de discussiemarkt. Daar is tijd voor de Amsterdammers om met de raadsleden en verantwoordelijke wethouders van meningen te wisselen. Uiteindelijk blijkt of er overeenstemming is. Als er discussie open blijft wordt het voor debat aangereikt. Da's dan eens per maand voorgezeten door uw burgemeester.

Maatregel 4:

U, Amsterdammer, kom ik persoonlijk afrekenen op uw inspanningen.

Dit zal gebeuren door een ad random tombolasysteem via de Burgerlijke Stand zonder aankondiging vooraf.


Walhalla
is avondvullend theater waarin de vraag 'Is er nog plek voor idealisme?' centraal staat. In een divers en interactief voorprogramma wordt dit onderwerp tegen het licht gehouden. Wat zou u bijvoorbeeld doen als u een jaar burgemeester was? Of minister-president? Aansluitend wordt met smaak, rinkelende pannen, chaos uit de keuken en een mespuntje spektakel gekookt en gegeten op locatie. Vervolgens speelt het gezelschap drie toneelvoorstellingen over een wereldverbeteraar, gespeeld door Bert Luppes. Tussendoor is er muzieken is er tijd om wat te drinken en even te ‘socializen'.

Het Zuidelijk Toneel brengt gedurfd theater: ongewone voorstellingen, experimentele vormen en nieuwe toneelteksten, waaruit een betrokken en eigenzinnige visie spreekt ten aanzien van onze verwarde samenleving.
Walhalla vormt het eerste deel van een driedelige reeks locatievoorstellingen waarin een maatschappelijk thema wordt uitgediept, gevolgd door Babylon in 2007 en Utopia in 2008.
email: Netty Gelijsteen   telefoon: 020 - 4181075

Copyright © 2000 .         Webdesign: Han Hendriks