Amsterdamse Dam komt in New York te hangen
Inchecken Dam Dam in de subway. Netty bij Guy Tozzoli. Ground Zero oktober 2002. Detail van Ground Zero oktober 2002. New York Marcus Riberio LMDC met Dam. Els Iping, wethouder Cultuur binnenstad Amsterdam, met Dam. Kransen bij Ground Zero. Remains 9/11 on Staten Island. Fresh Kills sektie 9/11. New York vanaf het water. Winter Garden Winter Garden trap Stoep van Ground Zero. Stoep van Ground Zero, mogelijke afdrukplek.

Om de historische banden te versterken en New York bij te staan bij het bebouwen van Ground Zero, is de afdruk van de Dam aangeboden in New York. Deze afdruk gemaakt door Netty Gelijsteen op 17 januari 2002 beslaat 1025 m2 en is onderverdeeld in 250 doeken van 300 bij 150 cm.

De LMDC(Lower Manhattan Development Coorporation) in de persoon van Marcus Ribeiro heeft het cadeau geaccepteerd en gaat zich inspannen de overige 241 doeken te exposeren in New York. Gedacht wordt aan de Winter Garden, de expositie ruimte van de World Financial Center NY. Dit in overleg met de Port Authority die de eigenaar is van de grond in New York.

Er zijn negen doeken uitgereikt. Drie daarvan zijn in Nederland. Het eerste doek is aangekocht door het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis). Het tweede aan de directeur van het WTC in Amsterdam, die op 911 ter plaatse was en ontkomen is. Hij gaf Gelijsteen een introductie bij meneer Guy Tozzoli, de grondlegger van het WTC en de oprichter van de Twin Towers in New York. Het derde doek is uitgereikt aan de beschermvrouwe van de Dam, de nieuwe wethouder van cultuur voor de binnenstad, Els Ipping.

Zes doeken zijn er nu in New York. Een bij de LMDC, een bij de Port Authority New York in de persoon van Norma Madigan, een bij de World Financial Center NY bij Debra Simon. Een doek wordt opgehangen in de St. Pauls Chapel, waar de hulpverleners opgevangen zijn. John Allen van de Trinity Church heeft het doek voor dit doel geaccepteerd. De brandweermannen Michael Kinnane en Matt Dwyer van de Engine 207, die vier collega's verloren, hebben een doek ontvangen. Bij NINO's American Kitchen, waar de hulpverleners hun eten vandaan kregen, heeft de eigenaar Nick Pasculli een afdruk in een vitrine gelegd. De veiligheidsman die Ground Zero nu bewaakt; Chison Platnum heeft trots een doek mee naar huis genomen.Van alle overdrachten zijn digitale beelden gemaakt.

Een doek is in het voorjaar 2003 in Berlijn overhandigd aan de assistente van Libeskind. De architect van het gekozen ontwerp voor het nieuwe WTC new York.

email: Netty Gelijsteen   telefoon: 020 - 4181075

Copyright © 2000 .         Webdesign: Han Hendriks