Afdruk van de Dam 27 januari 2002.
©Fotograaf Bram van den Dool. Dam 8.10 uur. Dam 8.20 uur. De Dam 8.30 uur. De Dam 8.40 uur. De Dam 9.00 uur. De Dam 9.05 uur. De Dam 9.10 uur. De Dam 10.30 uur. De Dam 11.20 uur. De Dam 11.30 uur. De Verbindingsdam 12.00 uur. De Verbindingsdam 13.00 uur. De Verbindingsdam 13.15 uur. De Verbindingsdam 13.30 uur. ©Fotograaf Bram van den Dool. Het podium op het witte plein 020202. Vanuit de Leidsestraat hingen ze mooi in het zicht in de zon. Vanaf de andere zijde met tegenlicht. Afdruk van De Dam wordt decor Witte Plein op 02-02-02 Kunstenaar Netty Gelijsteen levert eigen bijdrage aan alternatief huwelijksfeest

Johanneke Helmers   De Echo 30 januari 2002

CENTRUM - Het Huwelijk van Willem-Alexander en Máxima brengt langzaamaan de hele stad in beroering. Gebouwen worden versierd, plannen gemaakt door gemeente en politie, Amsterdammers geïnformeerd door het GVB en hier en daar voorzichtig actie gevoerd. Het Witte Plein heeft al van zich laten horen en krijgt uit verschillende hoeken steun. Er zijn toch vrij veel mensen die zich niet kunnen verzoenen met de bijzondere behandeling van het bruidspaar en het geld dat het allemaal moet kosten. Zo ook Netty Gelijsteen, kunstenaar in Zeeburg en lerares aan het Grafisch Lyceum Amsterdam in Zuid. Afgelopen zondag maakte zij met behulp van vele opgetrommelde vrienden, maar ook voorbijgangers en medekunstenaars, een afdruk van De Dam om op 2 februari als decorstuk op te hangen bij het alternatieve feest van Het Witte Plein.
Twee jaar geleden maakte Gelijsteen voor het 100-jarig bestaan van de Indische Buurt met gouden verf een vier kilometer lang gouden lintje om de buurt. Met stempels die ze met Marokkaanse meiden had ontworpen ging zij van start. Deze stempels hadden min of meer een afdruk van de Indische Buurt in zich en het is dan ook hier waar de eerste wortels liggen voor het idee de Dam af te drukken. "Ze wilden ook doeken voor de openingshandeling, maar het mislukte om graffitikunstenaars daarvoor te vinden. Een week van tevoren heb ik het maar op me genomen. Met mijn dochter heb ik toen doeken gemaakt door stof op de grond te leggen en er met rollers overheen te gaan. Die patronen werden hartstikke mooi!" aldus Gelijsteen.
"Kort daarop mocht ik voor de opening van de geherprofileerde Maasstraat doeken maken. Een heel oud meneertje kwam langs terwijl ik de straat aan het afdrukken was en zei: 'niet teveel aan doen hoor, het is zo al mooi". Gek he, dat zoiets blijft hangen. Ik was toen met allerlei kleuren bezig, maar ben steeds meer gaan beseffen dat een enkele afdruk al voldoende is. Zoiets evolueert. De Dam ga ik dan ook met alleen witte en zilveren verf op ongebleekte katoen drukken."
Het Witte Plein
En toen kwam Het Witte Plein om de hoek zetten. "Ik wilde iets bijdragen en bedacht dat ik de tweehonderd vijftig doeken die ik van De Dam ga maken wel als decor kon aanbieden voor het alternatieve feest. We kunnen daarmee het hele Spui behangen. Maar ook als dat niet doorgaat kunnen we de doeken op drie meter hoge bamboestokken hooghouden en door de stad lopen. Volgens mij heeft de politie dat veel minder graag dan wanneer we op het plein, en dus een beheersbare plek staan. We zullen het dus wel zien."
Het verbaast Gelijsteen hoeveel mensen het alternatieve feest van Het Witte Plein begrijpen. "Toen ik op school voorstelde dat de kinderen mee zouden doen met het versieren van de trams voor Het Huwelijk vonden ze dat allemaal belachelijk", grinnikt Gelijsteen. "Ik probeer me op school politiek op de vlakte te houden, maar de kinderen wilden zelf niet. "Weet u wel hoe lang mijn tante moest wachten voordat ze hier kon komen?" zei iemand. "En dan komt er zo'n trien uit Argentinië en moeten wij dat allemaal leuk vinden." Ze hebben dus niet mee gedaan."
Voor het afdrukken van De Dam kon Gelijsteen echter alle hulp gebruiken die ze kon vinden. Het was ontzettend veel werk. Allereerst werd er plastic op het plein gelegd. Daarop kwamen de enorme doeken ongebleekt katoen. Met rollers werd er verf op gerold zodat het patroon van De Dam op de doeken kwam. Door de dreigende regen was het nodig de doeken direct weer in plastic te rollen zodat ze naar de droogplaats konden worden gebracht.
Ze moeten ook worden gestoomd en gestreken om ze waterbestendig te maken", legt Gelijsteen uit. En dan moeten er nog boven en onder bamboestokken in om het te kunnen ophangen. Uiteindelijk worden het 250 doeken die de kunstenaar zelf € 20,- per stuk kosten. "Ik schiet het voor, maar hoop er nog wel wat voor te kunnen ontvangen, misschien uit subsidies."
New York
Na 2 februari is het namelijk wat Gelijsteen betreft nog niet klaar met de doeken. "Een vriendin van me die ook kunstenaar is wilde ooit iets met ground zero in New York doen. Misschien kunnen we de doeken daar ophangen en dan een afdruk maken van waar de Hollandse wortels liggen in New York. Ik wil de doeken dus niet zomaar verkopen. Het moet niet zomaar een kwestie worden van elke maand een nieuwe afdruk van De Dam. Het gaat ook om een speciaal moment, dat van Het Huwelijk in dit geval. De gevoelswaarde van zo'n plein is dan heel anders.Verdere toelichting:

De doeken gaan allereerst als decor dienen als vaandels van 3.00 bij 1.40, bij het witte plein. Het alternatieve feest tijdens het huwelijk 020202. Er zullen 250 doeken ontstaan en ik schiet ze voor!!! Ze kosten mij 20,- per stuk. Dus een doek doneren aan het witte plein kan ook.
Stort op giro 7988602 van stichting kunstkonfrontatie Amsterdam.

bedankt,

liefs Netty Gelijsteen

Voor nog meer foto's, maar nu van de Digitale Studio Leusden. klik dan hier. Wil je de foto's van die bron beter zien, klik er dan op.


Nog wat aanvullend materiaal van onze hulpvaardige buren:email: Netty Gelijsteen   telefoon: 020 - 4181075

Copyright © 2000 .         Webdesign: Han Hendriks