De installatie over cityscapeeast.
Het netwerk De foto's Amsterdam Europa Staten Island sectie 9/11 detail Staten Island sectie 9/11 overzicht Overzicht netwerk Bureau Amerika Manhattan Bureau Netty aan het Bureau Netty aan het Bureau Door de afdruk van de Dam Door de afdruk van de Dam Het centrum van het netwerk. Wethouder Herrema opent tentoonstelling Afdrukken van de Dam De video Het afvallandschap van Irene Janze, klik en ontdek meer.

Amsterdam- New York met alle verbindingen die daar tussen liggen en gemaakt zijn door Netty Gelijsteen.
Het hele netwerk terug gebracht tot gekleurde elastische lijnen, van de Dam afdruk naar het gat in New York.
Op het bureau zijn alle telefoontoestellen van de werelddelen. Die van Amsterdam verbonden met vele lijnen direct naar Manhattan New York, want de e-mail van Netty ging toen nog over de telefoon.
In het bureau (uit het douanekantoor dat vroeger 100 meter verderop aan de Oostelijke kade zat) de vele brieven, uitgeprinte e-mails, de internet adressenlijsten van allerlei mogelijke geïnteresseerden, het boekje met informatie dat een vriendin mee nam om Netty haar bezoek vast aan te kondigen bij de instanties. Ook het kleine aantekeningen boekje dat Netty gebruikte in New York met alle adreskaartjes, tekeningen van de installatie voor de Winter Garden waar spraken van was. Tekeningen van een serie petten en een Sohostraat.
Alles staat met elkaar in verbinding. De foto’s van de personen die een afdruk van de dam kregen, de afdrukken van de dam, de video-opnames, de wereldkaarten, schilderijen en het bureau.
De wereldkaarten zijn uitgezaagde vormen. Een voor Europa met Amsterdam als een opengewerkt hart als symbool van het netwerk van Europa. Alles van Europa is terug te vinden in Amsterdam. Elke contact naar buiten is te maken via een fysiek persoon in Amsterdam, die wel iemand kent die…enz.
De kaart van Amerika ziet er heel anders uit. Amerika leeft op Ground Zero. Heel noord Amerika is op het South Manhattan eiland geplakt. Amerika in het jongetjes licht blauw, Manhattan in paars, verdwijnend in het gat van de Twin Towers.
De schilderijen “Staten Island sectie 9/11” overzicht en detail zijn gemaakt n.a.v. het bezoek met Irene Janze aan deze plek. Irene en Netty zijn rond gereden en hebben de laatste resten op de heuvel gezien. In plastic zakken. Wit en blauw. Het heeft diepe indruk op hen gemaakt. Daar waar het om gaat zie je niemand. Netty kon tenminste haar respect betonen en had veel meer rust na het bezoek op Staten Island. Wel branden het beeld zo sterk op haar netvlies dat Netty het eruit moest schilderen. Haar emotionele beeld van de situatie die ze daar trof kunt u in het detail zien, het overzicht had iedereen op dat moment kunnen zien.
De resten worden nu in een luchtdichte ruimte onder het nieuwe WTC van Liebeskind geplaatst en zijn al overgebracht, na Netty begrepen heeft. Het was natuurlijk nooit de bedoeling dat wij dit gezien hebben op 18 oktober 2002.
De video bestaat nog steeds uit het ruwe materiaal dat we geschoten hebben. Interview met Guy Totzoli, die stichter van de Twin Towers en de voorzitter van alle WTC besturen in de wereld. Hij legt Netty uit hoe er gebouwd werd, wat er nu zou moeten komen en hoeveel steun van Bush hij daarvoor kan krijgen. Guy concludeert dat hij nauwelijks nog gehoord wordt door het bestuur van de stad. Hij was wel uitgenodigd om zijn visie over de nieuwe Twins te geven. Veel introductie bij de instanties mag Netty niet van hem verwachten.
Op de video de overhandiging van afdrukken van de Dam aan Marcus Ribeiro van de LMDC (Lower Manhattan development Corp.) een voor de Port Authority, Norma Manigan, Debra Simon van de World Financial Centre. Verder, shots van de bouwput met de bewakers. Waar Chiron Platnum een doek in ontvangst nam. De leider van de Trinity Church; John Allan. Bij Nino’s kitchen ligt nu een afdruk in de vitrine. Op de video een charmante Nino die de afdruk ontvouwt in zijn restaurant waar de werkers steeds gegeten hebben.
Het laatste doek in New York heeft Netty aan twee brandweermannen gegeven van de 207 Engine. Verder op de video beelden van Ground Zero, de Winter Garden en beelden van New York.
De volgende installatie zal Netty de doeken, het bureau en haar netwerk opbouwen rond een aantal witte en blauwe vuilnis zakken.

email: Netty Gelijsteen   telefoon: 020 - 4181075

Copyright © 2000 .         Webdesign: Han Hendriks