Netty's Blog .

Netty in China van 2 oktober t/m 28 oktober 2007


Datum: 05-11-2007 14:23

Op de kaart gezet bij Google Earth.

Herstellende van een griepje opgelopen na aankomst in Amsterdam. Pas vrijdagnacht begrijp ik dat zwetend in mijn bed betekent dat ik ziek ben. En zo mis ik op zaterdag de museumnacht, op zondag het eten bij Valerie en maandag mijn A1A klas voor de les “Een rondje om de school”.
Gelukkig is de koorts gezakt naar verhoging en voel ik me weer fit genoeg om te mailen met China. De Ambassade een mail met de nog steeds priemende vragen: 1. Wie meneer Mei op de ambassade gesproken heeft? en 2. Heeft de ambassade een bevestiging van meneer Mei gekregen? Verder een mail aan het grondbedrijf in Beijing. Met de nieuwe koers van Deng Xiaoping in 1978 is er ook in Beijing een zelfstandig orgaan onder de gemeente verantwoordelijk voor de grond. Het zal heus anders werken, maar Tong Zhang de Division Chief heeft samen met Hans Gerson, directeur van de haven in Amsterdam en voormalig directeur van het grondbedrijf in Amsterdam de presentatie van Amsterdam verzorgt. Daar heb ik meneer Tong Zhang ontmoet. Ik stuur hem een mail om te kijken of het misschien langs een andere kant wenselijk is mijn project van steun te voorzien.

Rubbing Tiananmenplein Beijing China Rubbing Tiananmenplein Beijing China Rubbing Tiananmenplein Beijing China Rubbing Tiananmenplein Beijing China Rubbing Tiananmenplein Beijing China

De rubbingen van het Tiananmenplein fotografeer ik op mijn eigen vloer. In rood heb ik deze 5 afdrukken achter elkaar gemaakt op 23 november 2007. Steeds met mijn lichtgevende gele werkers jas aan en redelijk dicht bij een politie controle post. Op de 23ste is er niemand wezen kijken. Er heeft me alleen een meneer van in de 50 gevraagd, in zijn beste engels, waar het “Peoples monument” was. Die heb ik omstandig de weg gewezen.

Rubbing Tiananmenplein Beijing China Rubbing Tiananmenplein Beijing China Rubbing Tiananmenplein Beijing China

Helaas was ik 23 oktober te nerveus om de plek te fotograferen waar ik de 5 op een rij heb gemaakt. De afwijzing via via van meneer Mei zat me nog vers in het hoofd. Hoe snel zouden ze met elkaar communiceren? Wist de politie (al dan niet geheime) op het plein al dat ik een aanvraag had gedaan voor de rubbings en afgewezen was?
Als ik de plekken op Google Earth opzoek kan ik ze zo aanwijzen. Ik merk de plekken en tot mijn stomme verbazing kan ik mijn verhaal er kwijt. Wie nu het Tiananmenplein bezoekt via de satelliet beelden of zelfs maar Beijing China intikt bij Google Earth, zal de plekken van de rubbings kunnen zien en een gedeelte van mijn aanvraag kunnen lezen. Wie zal het lezen? Wie zal er reageren?


Datum: 29-10-2007 11:26

Nog niet thuis.

Tol onderweg naar het vliegveldTreintje op vliegveld Charles de Gaulle ParijsVliegveld Charles de Gaulle Parijs

Het laatste bericht vanuit Parijs. 3 en een half uur vertraging vanuit Beijing gaf me geen enkele mogelijkheid meer op een aansluiting naar Amsterdam. Vanmiddag om 14.45 kan ik mee. Ik heb al een stoel nummer dus hoop dat het doorgaat.
Ik slaap in een hotel zoals er velen hier aan de rand van het vliegveld staan. Op de heenweg was dat het Sofitel, nu het Millenium. Duidelijk een ouder en minder gefaciliteerd onderkomen. Het diner en ontbijt dat de gestranden gasten hier krijgen is apart van de gewone gasten, die een uitgebreide kaart hebben. Ik vind het wel best. Had toch 100 keer liever, bij mijn lief, dochter en bij mijn zondags familie willen zijn.
Hoop jullie vanaf vanmiddag weer te kunnen ontmoeten. Dank voor alle mails en het meeleven via het blog. Het gevoel dat er velen meekeken bij de vaak eenzame tochten maakte het extra eenvoudig voor me.
Dank lieve lezers en tot gauw.


Datum: 27-10-2007 16:47

Feest.

Niet omdat ik hier weg ga.
Mila en ik organiseren de 8 spelletjes middag voor Tymo. Het snoepjes happen is favoriet. Maar natuurlijk het flessen voetbal ook. En wat dacht je van het spijker poepen.
Voor de foto’s had ik niet echt de tijd.

Tymo's feestjeTymo's feestje

Er werd veelvuldig gebeld uit Nederland voor de felicitaties. Wat bleek in het nederlandse nieuws: "een smog alarm in Beijing". Niets van gemerkt. Gisteren was het wel erg mistig en vannacht heeft het geregend. Dat laatste had ik nog niet eerder meegemaakt. De doeken die nog buiten lagen te drogen waren nat. En als het door een chemische ingreep heeft geregend, moet het in de doeken zitten.

Vandaag was het mooi helder weer. Niet te koud, T-shirtjes weer. Van enig alarm nog van meer verontreiniging hebben wij hier iets gemerkt.
Na mijn mening was het gisteren zoals elke dag alleen iets meer mist. En met mist is het altijd wat moeizamer ademen.
Het gevoel dat er een aanslag op je longen wordt gedaan heb ik al vanaf het begin van mijn verblijf. Je voelt Beijing diep in je longen. Alsof je zware shag heb gerookt. Alleen voel je het niet in je keel.

De laatste visitekaartjes uitgedeeld. Van mezelf heb ik er nog 4 van de school nog maar één. Van Jurgen en van de Chinese moeder van Sandy die ook Duits spreekt heb ik kaartjes. Beiden kunnen en willen helpen bij een eventuele uitwisseling.
Wang Rong misschien ook om een brief te krijgen van meneer Mei. Daarover zal ik vanuit Amsterdam verder moeten bellen en mailen met de Ambassade. Wang vond het heel stoer van me dat ik meneer Mei om een schriftelijke afwijzing vraag.

Ik zie jullie allemaal snel en hopelijk terug op de tentoonstelling die ik ga organiseren over Beijing. Dinsdag 6 november hou ik mijn eerste praatje erover bij Zakelijk Zeeburg. Kunst als onderneming. Want dat is het zeker; een hele onderneming.


Datum: 26-10-2007 18:14

Afscheid.

Tymo is vandaag nog 7 jaar. Mila en Bettine staan vroeg op om met hem te ontbijten. Als ik om 8.00 wakker wordt slapen ze nog even. Ik besluit me klaar te maken om nog een serie afdrukken te maken in de openbare en semi openbare ruimten. Het patroon van alle nieuwere stoepen druk ik af op rode stof. De ai (hulp in de huishouding) van Vicky vraagt me van alles in het Engels. Zij legt het weer uit aan de omstanders. Die liever niet op de foto willen. De mannen aan de overkant metselen gestaag door.

Afdruk van de stoep in BeijingAfdruk van de stoep in Beijing. Wat doet die vrouw?Afdruk van de stoep in Beijing, terwijl daar tegenover...

De roze afdrukken ga ik in het park maken. Daar komen de ouderen elke dag bij elkaar onder de boom. Doen hun gym oefeningen en nemen de dag door. Dit keer doe ik mee. Alleen snappen ze er niets van. Laten me mijn gang gaan. Na de tweede afdruk gaat een van de mannen aan de anderen uitleggen waarom het patroon mooi is.

Afdruk van het park in BeijingAfdruk van het park in BeijingAfdrukken van Beijing liggen te drogen

Thuis bij Lidu Zwei An leg ik de doeken uit. Bettine en Mila zijn de boodschappen gaan doen. Om kwart voor een willen we op school zijn met taart en uitdeel spullen. Daarna hartige taarten, soep en een appeltaart maken.

Tymo jarig in de klasTymo jarig in de klas, deelt uitTegenover Tymo zijn schoolNaast Tymo zijn schoolLeerlingenwerkMarkt bij Tymo zijn schoolInvasiekaart

De beloofde visite laat het afweten; ziek, file, overwerken, vergeten, gemokuur, op zakenreis en de stad uit. Dus hebben we het gezellig met die wel komen en de taarten en de soep.
Morgen het kinderfeestje als een knallend einde van mijn bezoek aan Peking.


Datum: 25-10-2007 15:17

De muur.

Het meest indrukwekkende bouwwerk in een oneindig mooi landschap. Duizenden kilometers lang. Duizenden mensen voor gestorven. Ik loop met Mila, die eerst haar boek nog even uit leest. Een wandeling van 4 uur, van Simatai naar JinShanLing ongeveer 20 kilometer steil omhoog en naar beneden. Trappen met verschillende tree hoogtes of alleen puin en gruis. Meestal met een opstaande rand maar soms ook niet.

Hangbrug van de Chinese muur.Mila leest boek.Mila als reisgids.Hangbrug in de diepte van de Chinese muur.


Het eerste uur vind ik het lastigst. Alles doet zeer en ik zweet me een ongeluk. We gaan een berg op die we meteen weer afmoeten om de rivier over te kunnen steken. Op dat eerste stuk betwijfel ik of het me zal lukken. De jaren tellen. Het scheelt 20 jaar met Mila. Maar na dat uur zijn de spieren losgemaakt en neemt Mila de tas, die ze verder de hele klimpartij draagt, van me over.


De Chinese muur.De Chinese muur.De Chinese muur.De Chinese muur.De Chinese muur.De Chinese muur.

Veel foto’s maak ik. Elke keer van het uitzicht genieten en om op adem te komen. Een mooie balans. Het laatste stukje druk ik af. Met vetkrijt op een rode vlag.

Afdruk maken van de Chinese muur.Afdruk maken van de Chinese muur.Resultaat van  de afdruk maken van de Chinese muur.Op deze plek maakte Netty Gelijsteen een afdruk van de muur


De muur is nog steeds een symbool van China. Staat op mijn visum en op het geld. De muur staat symbool voor het China wat ik heb ervaren. Prachtig, ongelooflijk en groot.
Met de ervaring van het Mao restaurant nog vers in mijn geheugen is dat grootse ook wel angstig. The East is Red, zo heet het Mao restaurant, na de gelijknamige lofzang op de partij, dat nog elk uur op de klok van het treinstation te horen is. In dat restaurant mochten we het entertainment en de reactie in de zaal niet fotograferen, dus helemaal alleen voor het vermaak was het niet. Een dreigende juf bij de deur die of wel erg goed haar culturele revolutie spel speelde of het gewoon meende, toen ze Bettine sommeerde om geen foto’s van de hal te maken.

Nog geen mail van de Ambassade en/of van Meneer Mei.
Op de laatste foto staat: “Op deze plek maakte Netty Gelijsteen een afdruk van de muur”.Datum: 24-10-2007 11:18

In de hemel.

Nog geen nieuws, de ambassade is er mee bezig. Wel iets nieuws.
Het Tian Tan Gong Yuan, de tempel van de Hemel staat in een groot park. Waar vanaf 6.00 in de ochtend voornamelijk 50-plussers en gepensioneerden bewegen, dansen, zingen en lol maken. Het is een geweldige ervaring zelfs om 6.00. Eigenlijk zouden alle bejaardenhuizen of in ieder geval hun personeel, dit een keertje moeten ervaren. Het is het Vondelpark voor bejaarden. Overal staan groepjes en clubjes te gymmen, te Tai Chi-en, zwaardvechten of klappen en roepen. Je hoort regelmatig iemand zijn longen testen. Iets wat je toch in menig bejaarden tehuis uit je hoofd moet laten.

Tai Chi in BeijingTai Chi in BeijingGym in BeijingGym in BeijingKlappen in BeijingPluimbats in BeijingRitmisch gym in BeijingWaterschrijven in BeijingZwaardvechten in BeijingDansen in Beijing

De tempel is blauw van buiten en rood van binnen. Heeft een ronde muur waar je stem langs verplaatst en een drie-traps buiten altaar . Prachtige oude stenen. Ik ben hier van half zeven tot half twaalf in de hemel, de fitte ouderen hemel. Bij de uitgang de nieuwe hemel van Beijing, de Olympische spelen van 2008.

Het Tian Tan Gong Yuan, de tempel van de Hemel in BeijingHet Tian Tan Gong Yuan, de tempel van de Hemel in BeijingHet Tian Tan Gong Yuan, de tempel van de Hemel in BeijingFluistermuur van het Tian Tan Gong Yuan, de tempel van de Hemel in BeijingOfferplaats van het Tian Tan Gong Yuan, de tempel van de Hemel in BeijingHemels midden van het Tian Tan Gong Yuan, de tempel van de Hemel in BeijingHemels steen van het Tian Tan Gong Yuan, de tempel van de Hemel in BeijingNieuwe Hemel in Beijing


Datum: 23-10-2007 17:47

Te politiek.

Via de assistent Winny, die voor mij belt, hoor ik dat meneer Mei gesproken heeft. Winny heeft meneer Mei het vuur nog aan de schenen gelegd maar helaas. Hij begreep mijn bedoelingen, nee, hij hoeft me niet te spreken. Het was heel duidelijk wat ik wil en dat het allemaal goed bedoelt is. Maar het plein is te politiek. Een buitenlander mag daar geen kunst maken. Volgens Winny een Chinees ook niet. Meneer Mei had alles al gecommuniceerd met de Ambassade dus waarom Winny dan nog belde? Maar Winny heeft meneer Mei duidelijk gemaakt dat ik helemaal uit Amsterdam kom en dit vast niet zomaar voorbij laat gaan. Dat we vooral willen weten welke procedure we moeten volgen. "Zonder de toestemming van Foreign Affairs kunnen anderen bureaus niet instemmen", spreekt meneer Mei.
Ik heb de ambassade gemaild. Annemarie Montulet is op vakantie en de cultuur attaché in vergadering. Die mail ik ook; of er nog zwaar gewichten ingezet kunnen worden, of er nog een andere tactiek te bedenken is.
Ik wil ook graag de afwijzing van meneer Mei op papier.

Gedenknaald in BeijingGebarsten steen van Tiananmen pleinDeze steen afgedrukt van het Tiananmen plein

Op naar het plein. Gisteren hoorde ik dat de tegels vervangen zijn na het schoonvegen van het plein. De tanks hadden de stenen kapot gereden. Bij het monument vind ik achter de afzetting nog een beschadiging. De steen net voor het lint druk ik af. Ik maak overal afdrukken op papier. Met rood vetkrijt. Op stof zou ik teveel spullen nodig hebben; stenen om alles vast te leggen, verf, rollers, plastic, water. Met een velletje papier en een vetkrijtje lukt het me om aan de noord kant, onder de poort, aan de westkant en hier midden op het plein afdrukken te maken. Ook 5 rubbings achter elkaar is gelukt.

Grote vlakte op het Tiananmen pleinMao is watchingDe weg naar het Tiananmen plein

Na de afdrukken ga ik de metro in om boven de grond in een enorme overdekte 6 verdiepingen tellende zijden markt mijn slag te slaan met leuke jasjes. Hier klampen ze je aan of je de laatste strohalm ben. Thuis bij Bettine geen bericht van de Ambassade. Morgen bellen. Bettine neemt ons mee uit eten bij de Boeddhist. Ik ben nog niet klaar hier!


Datum: 22-10-2007 17:45

Presentatie
(met deze keer slechte foto's)

De staat China presenteert haar dagelijks bestuur voor de oeroude nevelige bergen van de noord grens van China. Daar waar de grote muur de barbaren moest tegenhouden. Een enorm schilderij met dito vergulde lijst.
Grote gele en roze chrysanten als voetlichten op het podium. De microfoon ingebed door roze lelie’s. Aan deze presentatie komt de kleur rood niet te pas.

Hu JintaoHu Jintao

De negen leden van het presidium zijn voorgesteld. Op een gezicht zie ik teleurstelling, nummer 6. De posities van twee leden zijn bekend; die van het leger en van de veiligheid comité. De namen zal ik aan Bettine vragen. Die is de hele dag bezig met de politieke informatie.
Ik ontmoet Jurgen deze ochtend bij de schoolbus. Ik breng Tymo, hij zijn zoon Max. Hij is uitgenodigd door de stad Amsterdam en de haven om aanwezig te zijn bij de lezingen vandaag en het diner. Ik bel hem op zijn werk dat ik graag met hem mee ga als dat mag en kan. Hij haalt me op bij het appartement. Netjes gekleed in mijn met goud galon afgezette paarse design jasje. We ontmoeten veel mensen. Hans Gerson, directeur van de havendienst en de persoon waarmee ik gemaild heb. Hij is de initiatiefnemer van deze deligatie. Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, waarmee ik bij binnenkomst gezellig klets over de zaken die ze hier wil doen.

Hans Gerson van de havendienst AmsterdamLodewijk Asscher promootCohen Burgemeester Amsterdam bij het diner

We ontmoeten Welmer Blom van de KLM, Jan Rijkenberg van BSUR consulting die een prachtig exposé geeft over branding in Europa, start met Amsterdam!
Ik ben blij met Tong Zhang van Beijing Investement Promotion Bureau die dit met Hans Gerson heeft opgezet. Er is een spannende uitwisseling van visite kaartjes en voelsprieten dansjes over mogelijke kansen. Mijn kaartje schept verwarring door de vormgeving. Het Chinese meisje dat naast me zit en bijna afgestudeerd is heeft mijn kaartje en mijn verhaal erbij. Zij wil later nog samen met mij op de foto. Ze heeft zich ook met Job Cohen laten fotograferen. Na alle lezingen over belastingen, vergunningen en immigratie, het diner. De Chinezen gaan meteen zitten, de Nederlanders wisselen nog even al wandelend en staande informatie uit. Uit eindelijk zoeken Jurgen en ik een plekje. Wat nog lastig is. We gaan aan een tafel zitten waar we de enige Nederlanders zijn en ik de enige Amsterdamse. Natuurlijk doe ik mijn best om hartelijk en respectvol de diamantslijper, de investeerder, Peter Liu met zijn assistent en alle medewerkers van Haier te winnen voor de stad. De assistent blijkt ook docent te zijn aan een college. We blijken even enthousiast over ons beroep te zijn, alleen jammer dat het hier ook weinig positie geeft. Hij stelt de vraag: “Is dat bij jullie een respectabele baan?”.


Datum: 21-10-2007 15:14

Vlaggen.

Ja, wat mag en wat mag nou niet in de openbare ruimte?

Beijing, vlaggen op hekBeijing, vlaggen op hekBeijing, vlaggetjesBeijing, werken op straat

In ieder geval mag je vlaggen. Allemaal dezelfde kleuren; groen, geel, blauw, roze en rood. Volgens de mevrouw van de “Red flag factory”, alle basis kleuren van de vlaggen in China. Standaard kleuren. Ik heb een setje officiële; tai chi (allemaal kleuren) noemde ze die.
Werken op de openbare stoep is heel gewoon. Op straat letterzetten dus ook. Dat bedacht ik vandaag toen ik in de kunst sector 798 een proef afdruk ging maken. In het hele gebied ligt asfalt. Niet interessant voor een afdruk. Gelukkig staan er nog een paar fabrieken. Deze fabriek heeft nog een stoep met stenen en putdeksels die me interessant genoeg zijn. Als ik bezig ben wordt er niet op of om gekeken. Hoogstens drie man die even stilstaan om te kijken maar niet wachten op het resultaat.

Beijing, zeilafdruk.Beijing, zeilafdruk met doekBeijing, zeilafdruk met doek en omgevingBeijing, zeilafdruk met doek is klaar

Ik maak de afdrukken vooral voor meneer Mei. Kan ik hem laten zien wat de procedure en het resultaat is. En ik heb echte afdrukken van Beijing. Ik ga zeker nog wat afdrukken maken op de stoep rond het huis. Gewoon openbare ruimten. Kijken of ze dat ook heel gewoon vinden.


Datum: 20-10-2007 16:58

Bewegen

Zaterdag bewegen. In het grootste park van Azië. Evenementen, vorige week nog het holland dorp, sportvelden, entertainment, wandelen, het kan allemaal.
Tymo heeft hier zijn voetbaltraining. In het engels van een engelse trainer. Daar ga je dan met een taxi naar toe. Gelukkig gaat de buurman mee zodat ik de weg niet hoef te wijzen.

Tymo voetballen in China BeijingTymo voetbalactie in China BeijingTymo lasergame en yoga in China Beijing

Blijft leuk om te zien hoe enthousiast de jongens de oefeningen doen en het partijtje. Daarna willen ze nog lasergamen. Sinds ik dit zelf een keer gedaan heb met mijn collega’s in een donker bos in Hoorn, weet ik hoe leuk het is. Ik schrik hier wel van het militaire karakter. Alles camouflage en de laser apparaten zien er veel te echt uit. Maar goed ik had al ingestemd. Tymo is meteen zo fanatiek dat hij in botsing komt met een van de jonge platanen. Die geven niet mee. De bult zal hem de komende dagen blijven herinneren aan dit half uurtje.
Voor het lasergamen is een podium gebouwd. Een demonstratie of viering van de plaatselijk Yoga groep. Met muziek en kraampjes. Die dingen combineren ze hier alsof lasergamen en yoga een Ying Yang principe is.Datum: 19-10-2007 12:37

Jarig in Beijing.

Bettinne met taartTaartNetty met rozen

Toegezongen live door Bettine, zelfs in het Chinees samen met Wang!! Prachtig boek over Chinese kunst tentoonstelling in Nederland en rozen van mijn lieve Han. De dag kan niet meer stuk. Of toch wel. Ik moet een brief aan meneer Mei schrijven. Niet mijn sterkste kant. Ik krijg de brief met een begeleidend schrijven van de ambassade terug. De taal van mij opgeschoond en gestreken. Nog geen high English maar in ieder geval beter te lezen.


Dear Mr Mei,


Following earlier phonecalls from this Embassy, as well as a Dutch artist herself, Ms Nelly Gelijsteen, I would like to ask your assistance with the following request.

Ms Gelijsteen is a Dutch artist, who is at the moment on a visit to Beijing. She would like to request a meeting with a representative from the Beijing Foreign Affairs Office, in order to gather information.
The information she is looking for is regarding Chinese government procedures she would need to go through if she would like to realise an arts project in Tiananmen Square Beijing.

The Embassy of the Kingdom of the Netherlands would highly appreciate it if a representative from your esteemed office would arrange a meeting with her to discuss the topic mentioned above.

Please find attached some more information by Ms Gelijsteen on her arts project.

She would like to contact you in the coming days to see if an appointment would be at your convenience.


Kind regards


Annemarie Montulet
Cultural Officer


________________________________________________________________
Information from the artist Ms Netty Gelijsteen


As an Dutch 53 yaers old Artist, I write you for a request to make an inprint, a rubbing, of the Tiananmen Square. I would like to seek your advice on how to arrange a permission from the Office of Foreign Affaires of the municipal government of Beijing.

I also would like to seek your advice on an appropriate timing to realise my art project. I would like to realise it hopefully in 2008.

I like to make a rubbing of the Tiananmensquare because it is the biggest square in the world. Most European countries do not realise the scale of things in China.
I could imagine that the people in Amsterdam would be highly impressed with the size of Tiananmen square. I think people in the West would evaluate China even more positive if they realise the scale of things in China.

To make the public in the west realise the scale of things in China, I would like to propose to take an inprint, a rubbing, of the perimeter of Tiananmen square.
Afterwards, I would like to hang the rubbing of Tiananmen Square in the streets of Amsterdam.

The love and warmed the people of the Tiananmen square have been given me more than I ever hoped and could imagine when I was still in Holland. Now I know I would like to make the rubbing more then ever. I would like to express the heartwarming character of the Chinese people in a pink inprint of their Tiananmen square.

To realise the making of the rubbing in Beijing, I would like to work together with students from the Central Academy of Fine Arts in Beijing and other art schools here, together with Dutch students of the Media College in Amsterdam.

I hope the municipal goverment of Beijing would be so kind as to assist me with a contactperson to discuss the procedures I would need to go through in order to realise my project, and who is welcome to monitor
the positive values of my project.

I would be honored to explain your questions in an meeting. Since I realise that this art project is unique, it therefore will not have simple procedural answers.

I will show the positive character of the people of China and the greatness of the square of Tiananmen. I hope you would be so kind as to allow me to do this project in good deliberation with the authories of the municipal government of Beijing.

strijken van de vlagproef  afdrukdrogen van de vlag

Ik besluit om om half 5 toch nog een proef afdruk te maken. Daarvoor strijkt Wang de vlaggen die we gisteren gekocht hebben. Ik knip en vouw de plastic tafellakens die dienst doen als ondergrond. de vlaggen worden opgerold zodat ze netjes blijven.
Buiten waait het wel erg. Gelukkig zijn ze in de tuin aan het graven dus liggen er stenen. De bewakers van dit complex, een stuk of 10, staan er wel even van te kijken. Het meisje dat me het eerste ziet is nerveus door haar walkie talkie aan het roepen. De man in blauw komt en zegt dat het niet goed is. Ik moet het 2 meter verder op doen. behulpzaam helpt hij de stenen te verplaatsen tot hilariteit van de twee gravers die ook staan te kijken. Ik aan het werk en de rest ook. alleen de man in het blauw blijft tot hij de stenen weer terug kan leggen. Wat een schatten he. Geen commentaar, geen afkeurende praatjes. Hoogstens heel even die blik "rare jongens die.......".
Raar en jarig, dat ben ik.


Datum: 18-10-2007 17:50

Een nieuwe winkel

De onderhandelingen startte vandaag op de trap voor het appartement gebouw dat ik tijdelijk als mijn thuis heb in Beijing. Megan komt er achter dat de school die we gaan bezoeken een eind buiten Beijing is. “Misschien wel 2 uur rijden”, overdrijft een taxichauffeur. Aangezien hij 800 Rmb wil hebben (80 euro) en ik weet dat Bettine gisteren voor een hele dag 40 kwijt was, ga ik dat niet doen. Hij blijft steken op 600 en wil het uiteindelijk als we allang weer door gelopen zijn voor 400 doen. Maar hij is te laat. We lopen al boos richting bus. Hij blijft ons in de gaten houden en als we toch wel echt 5 minuten gelopen hebben is hij weg. De chauffeur die we dan treffen doet het voor 300. 104 staat op de meter als we aankomen. Voor het wachten, 2 uur in de kou krijgt hij 70. De rest is tol en terug reis.

taxi naar Chineze mediacollegeHet Mediacollege FaCnize Mediacollege, het gebouw.

Het FA. We komen er onaangekondigt, wat de gemoederen flink verontrust. Maar uiteindelijk krijgen we de lady Leah Zhang aan de poort. Zij is van het uitwissel programma met Londen. Dat is een cursus van een jaar voor de hele CAFA (academie) en de Fa. Van de directeur Sun Wei begrijp ik dat hier studenten van 15 t/m 19 jaar zitten. Met eigen slaapplaatsen, jongens en meiden gebouw.
De docenten hebben met z’n tweeën een kamer, waar je kan rusten.

Jongens verblijf.Winkeltje in Het Media CollegeUitwisseling met Engeland.Docent Filosofie.Werk van de leerlingen van het Fa.

Het werk van de leerlingen is vooral teken en schilderwerk. Als we met hen willen uitwisselen dan zou het 3 en 4 VMBO kunnen zijn. Een half jaar in het mbo eerste klas, zij bij ons en mbo 4 een half jaar als voorbereiding op internationale academie. Als mijn werk hier gemaakt gaat worden willen ze meewerken. Ze vinden het een mooi idee. Ik heb ze beloofd een pakket met spullen te sturen. Ze waren onder de indruk van de lange staat van dienst van onze school. Zij zijn ook net verhuist en als we ooit problemen met huisvesting hebben passen we met de hele school makkelijk in het gebouw. Het eten is er prima.

Vlaggenfabriek.Vlaggenfabriek.Vlaggenfabriek, bureau manager.Vlaggenfabriek omgeving.Vlaggenfabriek omgeving, mie-winkel.

Lunchen in de taxi, voor de uitnodiging met de Nederlandse vrouwen ben ik te laat. Megan helpt met het vinden van de vlaggen fabriek, onderhandelt over de prijs, vindt afdek plastic annex tafelkleden, een roller en zelfs zeefdrukinkt. Voor nog geen 60 euro heb ik 20 vlaggen en alle materialen om het rubben uit te proberen.
En over meneer Mei? Die wil nu weer een fax hebben; "Wat ik precies wil doen". Dat kan ik hem alleen maar uitleggen. Morgen ga ik Annemarie Montulet bellen en het met haar bespreken.


Datum: 17-10-2007 17:16

Zomer

Stenen park.Stenen met trap.lotus.Kikker.

Met de fiets ga ik deze ochtend naar mijn “werk”. De FA school bus van 8.30. Helaas de bus was er wel maar veel vroeger. Ik krijg een print van de locatie en morgen zal ik met Megan gaan.

Meerpaal staand.Daken.Boedistische toren.Draken boten ponten.

Na boodschappen besluit ik het zomer paleis te bezoeken. Prachtig aan een meer met een boeddhistische toren. Allemaal zoek plaatsjes met veel details, of juist grote vlakken. Ik heb rubbings gemaakt.

Steen met tempel.Op het dak.Paleis met boedhistische toren.Langste gang.Lange trappen lang leven.

De man naast me heeft stond opera’s te zingen. Het zomerpaleis had een opera met bewegend decor.
"The birds nest" is het nieuwe stadion dat in aanbouw net te zien is vanaf de snelweg. De volgende zomer worden daar de medailles gelegd.


Schrijven met water.My and the operasinger.Olympisch stadion.


Datum: 16-10-2007 16:11

De klokkenluider.
De klokNetty op de brug.Riksja driver.

De zwaarste en grootste klok hangt hier in de klokkentoren aan de noord kant van Beijing. Een geweldig uitzicht. De klok functioneerde als echte klok. Het gaf aan wanneer de poorten gesloten werd. De klok sloeg dan 108 keer. Zoveel als er dagen waren...? In een dag zaten 9 uren die ongeveer twee uur duurde. De rekensom ben ik natuurlijk vergeten. De riksja driver verteld me veel. Over hoe je rijkdom en macht kan aflezen aan de gevel en vooral aan de poort. Zwart voor gewone mensen en rood voor belangrijke. Ook de dikte van de stijlen (3-5-7 of 9 inch) zijn belangrijk. Verder de dak steunen die boven de deur zichtbaar zijn. Vier voor hooggeplaatste personen, en als die dan nog een leeuw naast hun deur hebben zijn het hoge militairen. De gids wijst op de negen poorten van de verboden stad, waar ook het portret van Mao hangt. Hier op het partij congres affiche wat er nog gloed nieuw uit ziet

Onder de klok.Oude Posterposter +-.trap naar de klok.

Onder tussen is uw NRC reporter op onderzoek naar echte klokkenluider. Die ze vindt en er in uw krant van rapporteert. Ik zoek Ruben Lindgren op. Hij gaat zijn masters halen in fotografie aan de CAFA. De beste kunstacademie van dit land. Alleen om er op te komen is al een klein wonder.
Ruben vertelt over zijn studie terwijl hij de academie laat zien. We lunchen met studiegenoten die met mij mijn plannen doornemen. Hoe gevoelig alles ligt, of ik dat wel weet, waarom zo moeilijk? Na mijn uitleg vinden ze het wel heel mooi en hopen van harte dat ik de autoriteiten te spreken krijg.

Rijke chinezen.posters_CAFA.rijke materialen CAFA.

Via het winkeltje van de academie waar ik papier en krijt koop komen we langs het mededelingenbord. Nog zo’n onbegrijpelijk gebeuren. De lessen worden een dag van te voren aangekondigd. Als je ergens anders heen wil weet je nooit wat je gaat missen. De meeste studenten volgen alleen de instructies van hun docenten op. Ze maken vooral veel technisch perfect werk. Maar ook wel spannend.
Ruben moet naar Chinese les. Als eerste woord leerde hij “geld”. Het aller belangrijkste woord in China. Bij thuiskomst is er een mail van de ambassade. Ik kan morgen contact opnemen met het bureau voor Foreign Affairs. Meneer Mei. Een assistente van Bettine gaat de afspraak maken en met me mee. Annemarie Montulet van de ambassade schrijft dat er nog nooit een kunstenaar met zo’n verzoek is geweest. Dat de burelen ook eigenlijk niet weten wat ze ermee aan moeten.
Ik maak een rubbing van de ingang bij Bettine met papier en krijt. Dan kan ik het meneer Mei laten zien wat ik bedoel. Het is ook behoorlijk ingewikkeld.Datum: 15-10-2007 17:25

Zoeken.

Vroeg op, half zeven, om het prinsjesdag gevoel op te snuiven bij het 17e partij congres. Het plein is ingepikt door auto’s en bussen. Niets voor het volk. Dat wordt op grote afstand gehouden. Een paar sekte leden worden opgepakt en in een busje gepropt. Bij het wegrijden hollen er een paar politie mensen achteraan. Ze hadden er nog een paar gevonden. Minder luidruchtig (helemaal niet zelfs) die ook mee moesten in dezelfde bus. Allemaal identiek gekleed in een kuifjes broek van katoenen stretch. Om de 10 meter een groen of blauw uniform. De geluidopname geeft steeds piepjes en geknetter door de walky talky.

persoonlijke assistent.Megan tot 23:00 school.Megan en Fiona.

Met Megan om 13.00 afgesproken, die op haar beurt weer een vriendin heeft meegenomen omdat die beter Engels spreekt. Ik versta Megan beter. Later op de dag versta in Fiona ook goed. Er wordt ruzie gemaakt met taxi chauffeurs, ik beleef mijn eerste ritje in de bus en plotseling staan we om half 3 voor een school.

plek van de school.De bus.Grafitti.

Om de hoek zou de afdeling zijn die ik zocht. Ongeveer bij die groene hoop. Daar stond de school. Als ik morgen om half negen daar weer sta, kan ik mee rijden met een bus die me ver buiten Beijing naar de nieuwe locatie brengt. We besluiten een andere school en uiteindelijk Megan haar school te bezoeken. Haar school wordt aan gekondigd door de graffiti.

wonen op de campus.uitzicht leslokaal.werk.technische hogeschool.

Op de bjiad (Beijing Industrial University Arts and Design dept.) ontmoeten we meneer Wuyunchao. Die zowel docenten en leerlingen wil uitwisselen als ook studenten kan leveren voor het maken van de afdruk. Hij vind de rubbing van de omtrek van het Tiananmenplein een top idee. Op Megan haar school zien we veel werk en haar eigen werkplek, waar ze in een lokaal een computer en een hoekje heeft waar ze tot 23.00 mag werken.


Datum: 14-10-2007

Vissen.
Vissen met Tymo.Een kleine vangst.Een grote vangst.
Het is en blijft een bijzondere samenleving waarin ik nu verzeilt ben. het is niet alleen de verjaardag van mijn 85 jarige vader vandaag. Het is ook zondag. En als zondags uitje is er met dit stralende herfst weer het park. Ik denk er te kunnen fietsen met de bijna 8 jarige Tymo. Helaas. De fietsen moeten gestald worden bij een oude meneer die me later op mijn slot zal wijzen als een wel erg onnodig artikel. Ik moet hem betalen. En wel 5 cent. Ik vraag excuses, hoe suf van me. In het park, keurig aangelegd,onder- en schoongehouden, zijn er kinder attracties. Naast automaten waar je de mevrouw 50 cent geef die dan een schakelaar overhaalt, zijn er botsauto's en een klimkussen. Maar de grootste attractie is een vijver met goudvissen waar je in mag hengelen. Met aas. Je krijgt een teiltje mee voor het resultaat. Het is vissen in een aquarium. Later zullen we ook de grote vijver met een werphengel te lijf gaan. Daar vangen we dan 1 grote vis. In de kleine vijver 7 stuks.
Het park.
Na thuiskomst fiets ik in een rechte weg, twee keer rechts en dan links, naar de broedplaats 798. Ik ontmoet Megan, die goed Engels verstaat en schrijft, maar door de weinige oefening moeizaam spreekt. ze heeft de adressen op gezocht bij de scholen die de ambassade heeft doorgegeven. We spreken om 13.00 af voor de deur van het complex waar ik nu woon. Gaan we ze samen bezoeken. Een van de scholen heet FA. In Amsterdam heet de even knie waar ik les geef MA. Morgen gaat het grote vissen beginnen.


Datum: 13-10-2007 13:55

Op Weg
Onderweg 2e ring.Mediagebouw Rem Koolhaas.
Meestal met de taxi. Maar vandaag waag ik me op de fiets. De kaart strak in het mandje voorop. Ik raak al gauw de weg kwijt. De stip die ik op de kaart heb gezet blijkt niet echt te kloppen. De instructies van Bettine heb ik verkeerd onthouden ik ga in plaats van de eerste mogelijkheid rechts, eerst naar links dan naar links en ga onder de 4e ring door. Bij een pompstation wijzen ze me terug. Ik besluit parallel aan de 4e te blijven fietsen. Veel armoedige woon kazernes zoals die 3 en 4 hoog in Oost Duitsland stonden (staan). Op een kruising vraag ik een hip uitgedoste sport fietser de weg. Links af en dan bij een T-splitsing weer rechts. In gebaren taal wel te verstaan. De man blijkt alleen een mooi shirt te hebben. Als hij op de pedalen gaat staan knarsen de tandwielen. Na een uur fietsen ben ik bijna op dezelfde plek. Heb de gebarentaal goed begrepen. Het wordt donker en er steekt een wind op. Ik fiets nog even in de buurt van de logeer plek.
Zingen en dansen.Spelen op straat.Spelen op straat.
Naast was en fietsen maken, telefoondiensten, zingen en dansen, wordt er ook gespeeld op straat. Door mannen. Het lijkt een soort stratego. Spelen kunnen ze wel. In het verkeer moet je mee bewegen en niet verbaasd zijn dat er achter de weg rijdende bus, langs de stoep, een spook-fiets-karretje opduikt. Ben net op tijd. Fietsen in Amsterdam heeft me voldoende getraind.


Datum: 12-10-2007 19:53

De jongens aan het oefenen.Bloemen voor het congress.
En ik was weer even terug op het plein der pleinen het Tiananmen. Waar de jongens aan het oefenen zijn om netjes as. maandag en dinsdag hun choreografie te tonen bij het partij congres dat elke 5 jaar gehouden wordt. Daarom zijn er ook meters hoge bloemperken aangelegd met veel petunia’s en zelf appelbomen. Vliegeren wordt hier vandaag tegen zessen gedaan.
Meten met het hek.Meten met het hek.Meten met het hek.Meten met het hek.
En dat alles belet mij om langs de rand van het plein mijn exercitie te doen. Ik tel de gouden hekken in plaats van mijn stappen en kom aan de 700 hekken die per stuk precies 12 tekenblaadjes min een stukje zijn. Morgen zal ik de som verder uitrekenen. Ik ontdek dat het plein toch iets groter is dan ik de vorige keer dacht. De korte kanten (slechts 550 meter) hebben ronden hoeken en aan de noord kant een ander wegdek. Ik begin me al thuis te voelen op het plein en ook vandaag maak ik weer vrienden.


Datum: 12-10-2007 07:28

Even terug
Heimwee naar Peking Tafeltennis.Heimwee naar Peking Tafeltennis.Heimwee naar Peking Tafeltennis.
Naar de sportschool waar nog steeds intensief getraind en gespeeld wordt. Niet meer onder leiding van deze mevrouw trainster, die is nu met pensioen. Ze mag de hele week bij haar man zijn in plaats van alleen de weekend tijdens haar werkzame leven. De meneer is hoofd van de trainers op dit moment. Als voorbereiding heb ik het boekje “Heimwee naar Peking” gelezen. Een mooie introductie op het piepen van de schoenen, de geur van rubber en het zien spelen van de studenten. Ze lijken vergroeid met de batjes en zijn als geen monnik hen kan nadoen gefocust. Op het spel, op de bal.
Ik ben blij deze bijzondere en ook waardevolle plek te leren kennen.


Datum: 11-10-2007 16:30

Oefening van geduld
Beijing geduld, tempel bezoek.Beijing geduld, tempel bezoek.Beijing geduld, tempel bezoek.Beijing geduld, tempel bezoek.Beijing geduld, tempel bezoek.
De Lama tempel bezocht en boeddha’s getekend. Biddende mensen die in devotie hun wierook verbranden. Maar ik werd pas echt stil bij de Confusius tempel. De rust, de eeuwen oude bomen. De gebouwen waarvan de kleinere allemaal een midden pilaar hebben die steunt op een reuze schildpad. Ik voelde me er vredig. En zal dat nodig hebben. Want de autoriteiten zijn voor me aan de slag, dus rustig vredig afwachten tot ik de juiste persoon mag spreken. Geduld, geduld.
Beijing geduld, tempel bezoek.Beijing geduld, tempel bezoek.Beijing geduld, tempel bezoek.


Datum: 10-10-2007 15:52

Verboden
De Verboden Stad in China, Beijing.De Verboden Stad in China, Beijing.De Verboden Stad in China, Beijing.De Verboden Stad in China, Beijing.De Verboden Stad in China, Beijing.
De Verboden Stad in 1406 gebouwd, met prachtige natuurlijke vormen in steen en hout. Bomen van wel 400 jaar oud die met respect worden aangeraakt.
De Verboden Stad in China, Beijing.De Verboden Stad in China, Beijing.De Verboden Stad in China, Beijing.
Patronen in straten en plaveisel. Waar paarden en legers over marcheerden.
De Verboden Stad in China, Beijing.De Verboden Stad in China, Beijing.De Verboden Stad in China, Beijing.
Zo groot dat alle duizenden bezoekers lege straten mogelijk maken.

Nog maar net buiten ontmoet ik een Chinese vrouw van 28 jaar Zhang Hong. Ze komt af op mijn lichtgevende jas. Vindt het helemaal geweldig zoals ik eruit zie. Met haar complimenten verlicht ze me. We gaan thee drinken. En niet zomaar. Een echte ceremonie. Uiteindelijk kost het veel. Maar we hebben met de thee dame een geweldig uur samen. Zhang Hong vertaald alles voor me. Het is het geld dubbel en dwars waard. Mijn nieuwe vriendin hangt aan mijn arm en loopt hand in hand met me. De taxi wil me niet mee nemen. Ik maak een opmerking dat het misschien komt omdat hij denkt dat we van elkaar houden. Ze kleurt en zegt dat dat verboden is en alleen stiekem mag in China.


Datum: 10-10-2007 09:06

Tekening van Megan, Wang Qin, ontmoet bij de stenen muur 2 dagen geleden. Hier als losse steen in de kunst wereld.
Tekening van Megan, Wang Qin, ontmoet bij de stenen muur 2 dagen geleden. Hier als losse steen in de kunst wereld.


Datum: 09-10-2007 17:16

De kunst vertegenwoordigt
In Beijing ligt de Nederlandse ambassade.In Beijing ligt de Nederlandse ambassade.In Beijing ligt de Nederlandse ambassade.
Ingesloten door de nieuwe architectuur van Beijing ligt de Nederlandse ambassade aan het water, waarin de kunst de structuur van de beplanting in de perken volgt. Die nieuwe architectuur is breed en hoog. Omdat de stedelijke factor erg laag is (standaard van Helena Koning die de hoeveelheid lucht aangeeft tussen de bebouwing) kun je de torens altijd helemaal zien. Dat maakt ze gevoelsmatig kleiner.
In de ambassade Annemarie Montulet met een stukje van de Dam uit Amsterdam.In de ambassade Annemarie Montulet met een stukje van de Dam uit Amsterdam.In de ambassade Annemarie Montulet met een stukje van de Dam uit Amsterdam.
In de ambassade Annemarie Montulet met een stukje van de Dam uit Amsterdam. een afdruk die als vertegenwoordiging van onze Dam en mijn werk ergens een plekje krijgt. Annemarie is de Cultural Officer, zij gaat een afspraak maken met de commissie of de dienst die ik moet spreken voor toestemming en advies. En ze gaat een school zoeken gelijkwaardig aan het Media college Amsterdam het Ma (betekend paard in het chinees).
De Chinese kunst die er naast te zien is vertegenwoordigt de sprookjes achtige schilderijen die je ook in Amsterdam tentoon gesteld ziet. De Chinezen hebben vooral hun humor aan ons te bieden.
De laatste foto is het product van een performance waar een wedstrijd om de grootste leugen werd gedaan. Iedereen mocht er een op het raam schrijven. Deze was zelfs voor mij te lezen. De datum van het schoonvegen van de opstand op het plein hier. Dat vertegenwoordigt de kunst ook.


Datum: 08-10-2007 18:15

One brike

Maakt geen muur. Lea Chen is architect en kunstenaar. Hij heeft een ode aan de baksteen gebracht met het uitgeven van een boek dat als steen vormgegeven is. Hij beschrijft vanuit de steen zijn mogelijkheden in de ik vorm. De baksteen die alleen samen iets kunnen betekenen. Mensen buiten houden zoals de grote muur, maar ook beschutting geven en expressie. De baksteen lijkt geen toekomst te hebben met al het beton. Maar stenen hebben toekomst omdat ze zolang meegaan, generaties lang.
Een student van hem, Wang Qin, vertaald alle Chinese tekst. Ze is erg enthousiast en wil haar werk graag aan me laten zien. Ze heeft mijn kaartje en ik wil best een steentje bijdragen.
Chinese muur foto's J.KlaasChinese muur foto's J.KlaasChinese muur foto's J.Klaas
foto's J.Klaas.


Datum: 07-10-2007 17:56

Holland in Beijing

Daar zit je dan, de laatste uren van een Hollands dorp en dito week in een park in Beijing. Broodje croquet en een biertje, de kinderen poffertjes. Andre Hazes op de speakers en een Hollandse Chinees die de laatste mee zingers live brengt. Met tot grote hilariteit van de Chinezen een echte polonaise. Waarvan akte.
Ik spreek een Hollandse buurvrouw van B die hier een goed lopend meubel fabrikaat heeft. In 6 maanden tijd uitgegroeid tot een wereld zaak. Met een eigen merk.
Daar zit je dan, de laatste uren van een Hollands dorp en dito week in een park in Beijing. Broodje croquet en een biertje, de kinderen poffertjes.Daar zit je dan, de laatste uren van een Hollands dorp en dito week in een park in Beijing. Broodje croquet en een biertje, de kinderen poffertjes.Daar zit je dan, de laatste uren van een Hollands dorp en dito week in een park in Beijing. Broodje croquet en een biertje, de kinderen poffertjes.
En we hebben echte Hollandse vrouwen praat....over mannen, innerlijke groei en relaties. De Chinese vrouwen schijnen onze mannen romantisch te vinden. Daar hoor ik deze dame niet over. Gelukkig heeft ze meer geluk in haar zaken. Ze gaat me mee nemen naar een stoffen handel.
Ik blijf even bij het Chinese. Zeker als de Chinezen vlaggen zo mooi kunnen presenteren, daar had de Dam van Amsterdam kunnen wapperen.


Datum: 07-10-2007 07:55

Grensen, maten en patronen

Het Tiananmenplein is omgeven door een lang gouden hek. Dat eigen precies op de plek staat van de scheiding tussen weg en plein. De rand wordt ook goed schoon gehouden.
Om het te filmen zal ik toestemming nodig hebben van de politie. Er zijn hele stukken afgezet. Aan de achterkant van bloemperken ter ere van de olympische spelen bv.
Beijing Het Tiananmenplein is geplaveid met roze granieten geruwde stenen van 100 x 50cm.Beijing Het Tiananmenplein is geplaveid met roze granieten geruwde stenen van 100 x 50cm.Beijing Het Tiananmenplein is geplaveid met roze granieten geruwde stenen van 100 x 50cm.
Het plein is geplaveid met roze granieten geruwde stenen van 100 x 50cm. Als de maat van mijn vingers nog steeds klopt. Ik ben er nog niet aan toe gekomen om ze te tellen maar dat gaat echt gebeuren. De begrenzing aan de Noord kant is heel duidelijk.
Aan de zuid kant zijn wat meer obstakels; geparkeerde auto”s, gidsen die op en vrachtje wachten en vuilnisbakken precies op de grens van het plein.Aan de zuid kant zijn wat meer obstakels; geparkeerde auto”s, gidsen die op en vrachtje wachten en vuilnisbakken precies op de grens van het plein.Aan de zuid kant zijn wat meer obstakels; geparkeerde auto”s, gidsen die op en vrachtje wachten en vuilnisbakken precies op de grens van het plein.
Aan de zuid kant zijn wat meer obstakels; geparkeerde auto”s, gidsen die op en vrachtje wachten en vuilnisbakken precies op de grens van het plein.
Een verspringing aan de zuid zijde bij de poort van de Middagzin (Zheng Yang Men) vraagt ook nog aandacht. Wel is goed te zien wat nog van het plein is en wat van de oude poort.
Beijing Het 0 punt van de kruisende wegen noord-zuid/ oost-west ligt onder de poort en niet op het Tiananmenplein.
Het 0 punt van de kruisende wegen noord-zuid/ oost-west ligt onder de poort en niet op het plein.
Voor het Mausoleum van de grote Roerganger is een verschil in patroon. Een visgraat met steeds twee stenen in een hoek van 45 graden. Een grens van haakse stenen in de lengte en dan een recht pad van dwarse stenen.
Op het plein zijn in gele stippel lijnen vakken getekend. Ik neem aan voor het opstellen van publiek.

Datum: 06-10-2007 21:30

Een nieuwe schat

Het plein, het grootste plein van de wereld, het Tiananmenplein, is niet alleen in afmetingen groot. Dat viel me eigenlijk wel mee. Ik ben er wel drie keer omheen gelopen vandaag. Dat lukt best. Er staan monumenten op het plein met bomen waardoor het een aan een schakeling van open ruimten wordt. Goed overzichtelijk, een relaxed voetgangers gebied. Om de twee meter een schoonmaker en om de vier een politieman. Alles super veilig en schoon.
De grootste schat van het plein zijn de mensen. Vriendelijke aardige, gezag getrouwe Chinezen. Die ongelooflijk aardig voor me waren. Ik begon te tekenen en de eerste tekening kreeg ik niet af omdat er een meneer tussen mij en m'n pen hing. Vol interesse stortte hij zich letterlijk op mijn tekening. Het bleek een gids die goed Engels sprak. Ik mag hem bellen; George Cheung. Ik ben de eerste kunstenaar die hij kent. Lucky me. Daarna wilde de een na de ander voor me poseren. Ze lachten zich een kriek om de resultaten. Stonden zich naast me te verdringen om met me op de foto te gaan en springend van vreugde vertelde een vrouw de vorderingen die ik maakte met de tekening: "nu is ze bij je neus....", " en ze kijkt echt niet op het papier ze kijkt jou alleen maar aan". Ik kan het allemaal volgen omdat de lichaamstaal van de vrouw zo overduidelijk is. Een pantomime speler of doventolk waardig. Ik ben een geweldig succes met mijn rare tekeningen. Wordt gevolgd door een clubje mannen dat niets beter te doen heeft. Waar je in Amsterdam bang van zou worden om je portemonnee te kwijt te raken, raken ze je hier alleen aan om even te voelen. Het zijn werkelijk schatten die Chinezen. De medicijn studente die een praatje met me maakt, vindt mijn ideeën om de omtrek af te drukken geweldig. "Wat een geweldig goed plan." Wat een schat!!
De grootste schat van het Tiananmenplein zijn de mensen. Vriendelijke aardige, gezag getrouwe Chinezen.Er staan monumenten op het Tiananmenplein met bomen waardoor het een aan een schakeling van open ruimten wordt. Goed overzichtelijk, een relaxed voetgangers gebied.


Datum: 05-10-2007 17:34

Kunst in Beijing

798 en Songzhuang Village zijn twee kunstenaar dorpen, met grote ateliers en galeries. De laatste is een 2 jaar oud dorp aan de rand van Beijing met veel groen. Het eerste winkeltje dat we zien verkoopt Tingeli achtige antennes, als tv. antennes. De mevrouw die doeken aan het voorbereiden is en aan wie Bettine vraagt of hier al die kunstenaars wonen, loopt de rest van de middag met ons mee. Het is een heerlijk werkoord. Met ruime ateliers waar aan de zijkant in gewoond wordt. Eigen binnenplaatsje. En waar kunst wordt gemaakt. Grote doeken. Warholstijl herhaalde voorkanten van legertrucks, de "liberation" truck uit de Mao tijd. In allerlei verschillende kleuren en contrasten. Cheng Wei heet de kunstenaar en zijn doeken kosten 1500 euro.
Maar ook magisch realistische poppetjes als blote wolkenmannetjes in zacht roze, wat het weer heel komisch maakt. De geesten moeten hier nog loskomen lijkt het wel. Ze zijn aan het zoeken en experimenteren zich door de hedendaagse na oorlogse strommingen heen schilderend. We hebben lang niet alles gezien, maar gaan zeker nog een keer een hele dag.
Ik maak een blindtekening van een chinese kunstenaar (Wang Yong) die hem meteen als gegeven accepteerde en er verguld mee was. Hij gaat de blindteken techniek morgen vast uitproberen, misschien vandaag nog wel en wordt er dan vast een kei in.
Netty op bezoek in Songzhuang Village Cheng Wei liberation Mao trucks Netty maakt een blindtekening van een chinese kunstenaar (Wang Yong) die hem meteen als gegeven accepteerde.


Datum: 04-10-2007 06:45

Juiste plaats

Eindelijk in Beijing. In een blok dat bewaakt wordt omdat er buitenlanders wonen of goed boerende Chinezen. En dan heb ik het niet over eet rituelen.
Via Parijs was het idee, maar ik kwam te laat voor de aansluiting en bij de laatste kans die dag was ik uit de computer gevallen. Om 23.30 kwam ik in een hotel aan. Wel lekker 4 sterren gegeten en geslapen. En kon de stewardessen wel zoenen toen ik in het vliegtuig mocht stappen. "Reizen", schreef ik in mijn boekje, "is eigenlijk rustig zitten op de juiste plek op het juiste moment". En toen ik dat eenmaal had gedacht ging het fout.
Het plein staat nog in de bloemen vanwege de verjaardag van de Republiek de 1ste oktober. En dat blijft nog even voor het 5 jaren plan ontvouwd wordt. Ik ga het zo eens bekijken. Tas uitgepakt, cadeaus geschonken, dropjes zijn al bijna op.


Datum: 28-09-2007 22:46

Underground
Het enige wat ik nog moet doen is een parkeervergunning op de nieuwe halve auto over te schrijven. Samen met de buurvrouw deel ik al lang een auto. Meestal fiets ik alles. Slechts voor het vervoeren van kunst heb ik de auto nodig. Vandaag onder de grond van Amsterdam geweest; de IJtunnel, de onderhoud tunnel, met een groepje basis scholieren. Mee met de buurjongen. Ze vonden het spannend. Met een verhaal over een geheime tunnel, over Cees en Lies. Leuk gedaan en de kinderen vonden het prachtig. Wat lijkt het leven eenvoudig als je het door de ogen van een tien jarige beleefd. Het nieuws over Burma liegt er niet om. China, de burmese brandstof en de veiligheidsraad. Ik hou mijn hart vast. Alles ondergronds.


Datum: 27-09-2007 22:55

Van het weekend nog verjaardag varen. Mijn partner en mijn dochter zijn al jarig geweest en omdat ik de 19e oktober jarig ben weet ik zeker dat ik niet thuis ben. Zo heb ik vandaag en morgen om boodschappen te doen, cadeautjes voor het logeer adres te kopen, vriendinnen bellen, mijn vrijwilligerswerk overdragen en de vervangers voor mijn werk op school de laatste inlichtingen geven. Maar vooral bellen vanavond. Met meiden die net of langer geleden in China zijn geweest. Die mij afwegen tegen hun ervaring. Die benieuwd zijn hoe ik op het aanraken van de chinesen zal reageren (of zij op mijn aanraking). Hoe ik hun moderne kunst vind en zij op mijn conceptuele kunst gaan reageren. Ik vind het er nog spannender door. Lees boeken, blader en sta verbaasd. Wat een kennis heeft dit volk. Hoe bijzonder.


Datum: 27-09-2007 22:47

22 sept. 2007
Gisteren de 6 uur durende voorstelling de Romeinse Tragedies van Toneelgroep Amsterdam beleefd. Waarin het volk als democratisch orgaan gereduceerd wordt tot zijn stinkende adem. Coriolanus veegt er de vloer mee aan, evenals Ceasar en Cleopetra. Shakespeare is nog steeds aktueel. De politiek als volksvertegenwoordiger komt vaak niet verder dan een scherpe oneliner om dat volk te bereiken. Het volk als uitgangspunt nemen en kijken hoe je de problemen kan oplossen met een zo hoog mogelijke kwaliteit leidt tot beleid dat niet meer gecommuniceerd kan worden met het volk. Dat wordt over gelaten aan de kranten. Hoewel er een nieuwe tentens valt te bespeuren, hier wordt het volk als voorbeeld genomen van een maatregel zoals Hillery Clinton (NRC van dit weekend pag. 4) Het volk en vooral de communicatie met de straat wordt door menig partij nog steeds als minder waardig af gedaan. De patriciërs van vandaag zijn de politici die tegen het volk zeggen dat zij wel weten wat goed voor hen is. Zij hebben gestudeerd, zij kunnen de onderzoeken lezen. Als deze arrogantie weg valt, ontstaat er vanzelf een behoefte om te horen van de mensen wat de maatregelen voor hun betekenen.Een behoefte om de wetenschappelijke achtergronden te vertalen, begrijpelijk te maken.
Het volk als massa, als orgaan, als communicatie, als conglomeraat van meningen en gevoelens. De mens die zich niet alleen wil voelen maar onderdeel van elkaar en liefst ook van een groter geheel. Democratie als communicatie en niet als reclame campagne. China ik kom eraan om te voelen en te ervaren vanuit de communicatie in beelden met uw volk.


Datum: 21-09-2007 17:01

Ik start dit blog op 21 september. IJburg is bijna af. Morgen nog een afdruk van het strandje in het Diemerpark en de afdrukken van vandaag afleveren.
Alle pioniers afdrukken hangen in galerie Acculade. Tijdens mijn bezoek aan China blijft het in stok. Je kunt het zien en kopen....

De opening van de tentoonstelling "politieke potretten" van het Zeeburgse bestuur van 2002 t/m 2006 was een succes. Een schilderij is verkocht. Dat van Dennis Straat.

De vertaling in het Mandarijn van mijn China concept is rond. Was niet een aller daagse klus volgens de vertaalster, maar ze vind het wel een bijzonder initiatief en wil me graag ontmoeten.
Ik ga het zo versturen aan de MA-leerling die mandarijn spreekt en aan het bureau voor buitenlandse contacten in Beijing. Met de vraag voor een afspraak om het toe te lichten.


email: Netty Gelijsteen   telefoon: 020 - 4181075

Copyright © 2000 .         Webdesign: Han Hendriks